ROGAINE, una nova modalitat esportiva.

ROGAINESegurament més d’un seguidor del nostre bloc es preguntarà què és una rogaine, ja que aquest nou terme fa poc més de tres anys que circula entre nosaltres. Una rogaine, o bé fer rogaining, és una activitat esportiva a l’aire lliure, derivada de les curses d’orientació, on es navega per un terreny determinat amb l’objectiu de trobar fites escampades per aquest terreny. És un esport d’estratègia on els participants s’ajuden amb un mapa i una brúixola, estant prohibits els GPS o els altímetres.
El nom de rogaine ve donat per les primeres lletres de tres germans australians que es van inventar aquesta activitat cap allà el 1972: Rod, Gail i Ned.

La carrera és d’autosuficiència, cal portar la beguda i les provisions alimentàries en la motxilla o camel back del corredor i la duració més freqüent d’aquestes carreres és de 6hores recorrent una mitjana de 30 km aproximadament.
Organitzats en equips d’entre 2 i 5 persones, han d’escollir quines fites han de trobar dins d’un període determinat de temps, sense importar l’ordre de la cerca. Cada fita té un valor en punts, basat en la dificultat per ser trobada. Així, una fita propera a la sortida o molt visible valdrà 3 o 4 punts, mentre que una fita molt llunyana o molt ben amagada valdrà 8 o 9 punts, fent de l’estratègia un element clau a l’hora de cercar les fites més valuoses.

L’objectiu és aconseguir la màxima puntuació, no el màxim nombre de fites. De la mateixa manera són molt importants la feina en equip, l’habilitat per a llegir mapes i la resistència física (entrenament i estratègia dietètica-nutricional).
El mapa utilitzat també és diferent dels de les carreres d’orientació: l’escala sol ser entre 1:25.000 i 1:40.000, amb una gran simplificació de detalls i de colors. En les proves de llarga duració el mapa s’entrega als equips prèviament a la sortida perquè puguin decidir la seva estratègia de localització, ordre i així descartar algun control. El temps en que s’entrega el mapa depèn de cada organització.

Aquest any 2012 s’hauran celebrat 8 rogaines a Catalunya, les quals han format part de la Copa Catalana de Rogaine.

Podeu trobar més informació a les webs organitzadores:
Federació de Curses d’Orientació de Catalunya http://www.orientacio.org
The Wild Boar Rogaining http://www.thewildboar.org
Club Orientació de Catalunya http://www.clubcoc.cat

Us animeu a participar-hi?

Autora del text: Neus Arimany Criballés, D-N Esportiva

rgaine1rog

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s