Com s’alimenten els pilots del Dakar 2013?

pilotos dakarDurant els 15 dies del rally més extrem del mon, l’empresa encarregada d’alimentar els pilots del Dakar 2013  és SODEXO. Que compta amb un equip de 90 professionals per alimentar a les més de 2500 persones que acudeixen en aquesta gran competició. Es serviran al  voltant de 28.650 esmorzars, 25 .000 racions d’aliments, 16.500 esmorzars, 28:000 sopars, 115.000 litre d’aigua i 12.000 litres de begudes durant la competició.

Per oferir un servei de qualitat SODEXO ha detallat que disposa durant tota la ruta de tres caravanes formades per tres camions cuina amb equips de refrigeració especials, a més d’un quasi  centenar de professionals que seguiran la ruta, tant per terra com per aire, de forma planificada perquè quan arribin els pilots estigui tot apunt i puguin afrontar la pròxima jornada amb les màximes garanties.

El menú ha estat dissenyat per nutricionistes especialitzats de l’empresa, on calculen que els pilots consumeixen al voltant de 4500 Kcal/dia i que han d’ingerir entre 7 i 8 litres d’aigua per evitar la deshidratació.

L’estructura organitzativa del menjador, és el cor del bivac, ja que tots els competidors s’hi concentren no només per menjar sinó per posar-se al dia de tot tipus d’informació proporcionada per els organitzadors.

Un enorme tendal blanc simètric en forma d’U acull a cada cantó 700 comensals, en taules de fusta tipus campestre. Al fons dues línees de taules llargues de bufet ofereixen el servei  i menjar del dia. En el “backstage” es troba la cuina, formada per dos camions ubicats en paral·lel i connectats per un passadís central desmuntable: a l’esquerra la zona de fred (per fruites i aliments peribles) i a la dreta la zona calenta amb una gran marmita fumejant, paelles  i dos forns Rational per regenerar els aliments cuinats.

L’esmorzar es serveix una hora abans de la sortida de la primera moto, el dinar arrenca al migdia i es pot allargar fins a les 16:00h i a l’acabar segueix un bufet de pasta lliure; finalment el sopar comença a les 19:00h.

comida dakar

 Alimentació i rendiment

Sens dubte, l’alimentació compleix un rol fonamental en el rendiment dels pilots, els quals han de consumir una dieta rica  en carbohidrats i proteïnes, a més d’un mínim de 3-4 litres d’aigua. La hidratació és una de les claus perquè els competidors puguin estar quasi 8 hores seguides (si no sorgeixen imprevistos) pilotant la conducció dels seus vehicles en condicions molt adverses.

En referència a aquest punt, Patricio Fernández, Director de Comunicacions de Sodexo senyala que “a la nostra empresa complim amb els alts estàndards de Dakar 2013, considerant tots aquells aspectes organolèptics dels aliments, és a dir des de la seva conservació, la innocuïtat en el transport i altres factors rellevants que assegurin que els aliments que s’entreguen no perdin el seu valor nutricional però tampoc siguin un risc per a la salut”.

Cal destacar que l’aport calòric diari de cada competidor s’ha d’aproximar a les 4.000 i 500 calories, aquests valors sempre seran orientatius i cal personalitzar-los en funció de cada pilot, per tant tots els competidors han de rebre un esmorzar amb components sòlids, tant dolços com salats, proteïna d’alt valor biològic com ous, llet, iogurt, fruites, pa blanc o integral i cereals.

En enquestes realitzades  als pilots que participen en una competició com el Dakar, on el desgast físic arriba al límit, la pèrdua de pes a l’acabar la competició pot arribar a ser de  8 Kg.

 A  l’inici de cada jornada els competidors se’ls entrega a més a més un kit de supervivència que conté snacks dolços i salats, sucs envasats i amanides en conserva. Tots els aliments són presentats perquè siguin de fàcil consum i manipulació per part del pilot. També caldrà considerar que cada pilot ja arriba assessorat per el seu propi equip (Dietista-Nutricionista, preparador físic, fisioterapeuta…) i ja té molt clara la planificació alimentaria de suplementació que caldrà afegir en cada etapa.

Tots els treballadors seleccionats per aquesta gran cita procedeixen dels tres països que acullen la competició (peruans, argentins i xilens) a més a més del suport de xefs francesos. Un dels requisits és que els participants tinguin la oportunitat de degustar els plats típics de cada lloc per on passa la ruta. La base del menú és la cuina internacional, però amb una connotació local.

Us annexem un enllaç on podreu veure els plats que ofereix SODEXO.

http://www.rpp.com.pe/2012-12-11-los-alimentos-que-consumiran-los-competidores-del-dakar-2013-foto_548419_4.html#foto

Ànims a tots els valents/es que estan apunt d’acabar aquesta aventura. El 19 de Gener arriba la 14a  etapa i última d’aquesta edició 2013 i ja sabrem qui seran els vencedors.

Neus Arimany. Dietista-Nutricionista. Membre d’ADNEEC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s