NEIX CoDiNuCAT. Enhorabona a tots els D-N

Logo Codinucat

Des d’ADNEEC volem, avui 7 de març, fer un homenatge a la ACDN i al seu passat, present i a aquest nou futur que se li esdevé al davant.

L’Associació Catalana de Dietistes-Nutricionistes (ACDN), va ser creada al 2002,  es va constituir amb la finalitat d’impulsar la creació del Col·legi professional de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (abans CODINCAT). Ja fa molts anys que dura el procés de creació, des que es van iniciar els primers tràmits, i és una de les principals reivindicacions dels professionals catalans associats a l’ACDN i qüestió habitual en  es seves reunions i comunicacions per la necessitat de: aglutinar els professionals de la dietètica i la nutrició de Catalunya, vetllar per la promoció i regulació del Dietista-Nutricionista  a la societat catalana i per treballar per la formació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya.

Després d’un llarg  i dificultós camí, podríem dir fins i tot que després d’una llarga penitència pel desert, amb diferents juntes directives, després d’aturades per diferents eleccions catalanes, la Generalitat va tornar a re emprendre el treball i el passat 29 de Gener, l’òrgan rector del Parlament va tramitar el projecte de decret de creació del Col·legi Professional de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), que el Parlament ha de validar abans que el govern el dicti.

I finalment el Parlament, avui dia 7 de Març a les 16:00h de la tarda ha tingut lloc la tant esperada aprovació del CoDiNuCat.  (www.canalparlament.cat).  Un reconeixement que feia falta tenir des de fa molt de temps i que ens donarà força per seguir lluitant el dia a dia.

La voluntat del col·legi és dotar als Dietistes-Nutricionistes d’una corporació, que vetllant per l’ interès públic, representi i defensi els seus interessos així com representar l’exercici de la professió contribuint  a la societat en la promoció del dret a la salut i a una assistència sanitària.

Amb les funcions pròpies del Col·legi i la possibilitat de delegació per part de l’Administració, s’estableix un sistema àgil i eficient per a garantir l’adequació de la professió a la normativa, a la deontologia i a les bones pràctiques; el respecte als interessos i drets dels destinataris; la persecució de l’ intrusisme, de la competència deslleial i de les pràctiques irregulars; l’exercici de la potestat disciplinària; la programació de formació contínua; la col·laboració amb l’Administració; la informació sobre els projectes de disposicions generals; i el foment de l’ús de la llengua catalana a la professió (qüestió també molt important). Com a corporació de dret públic, el Col·legi professional descarrega l’Administració d’aquestes funcions en base a la participació dels professionals que el sostenen i el dinamitzen.

L’especialitat de la Nutrició esportiva, que al nostre país s’està potenciant molt estarà ben representada en el CoDiNuCat  i esperem que des d’ADNEEC ajudem també  a potenciar la figura del Dietista-Nutricionista Esportiu, que és aquell professional que té un coneixement sobre les necessitats nutricionals i hídriques segons la modalitat esportiva, coneixement de les demandes energètiques en funció de la càrrega (volum + intensitat) de la pràctica esportiva, coneixements de suplements, complements alimentaris i ajudes ergogèniques basats sempre amb l’evidència científica.

Des d’aquí volem enviar un especial agraïment a tots els D-N que durant aquests anys i en etapes difícils han estat lluitant amb ganes, il·lusió i compromís per aconseguir que avui tinguem un col·legi oficial.

2013-03-07 16.55.26IMG_5368

IMG_5379

Equip ADNEEC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s