Atletes amb discapacitat física, mateixes necessitats alimentàries?

2013-04-27 09.41.23
Cada any que passa són més els atletes amateurs amb algun tipus de discapacitat que participen en les curses populars. Això està fent que també cerquin als professionals que els puguin ajudar a equilibrar la seva alimentació. I és en aquest sentit el Diestista-Nutricionista titulat el professional que reuneix les competències adeqüades.
El passat dissabte 24 d’abril es va fer a la Universitat de Vic un curs especialitzat que analitzava aquesta temàtica: Abordatge Dietètic-Nutricional en la pràctica de l’exercici físic o esport en pacients en condicions especials.
Dins aquest curs, una de les quatre ponències era la  del D-N Jordi Sarola Gassiot (www.cendief.es), que va desgranar la temàtica: Abordatge del Dietista-Nutricionista davant l’esportista amb minusvalia física: aspectes nutricionals, antropomètrics i psicològics.
Es pot afirmar que dins les discapacitats físiques hi ha molta variabilitat de necessitats alimentàries i nutricionals, en funció del tipus de lesió. Són, de tota manera, els discapacitats amb cadira de rodes (lesions medul·lars) els que han de tenir una atenció especial, tant a nivell alimentari i nutricional com antropomètric i psicològic.
Podem resumir en quant a les necessitats alimentàries i nutricionals que els esportistes amb minusvalia física tenen les:
  • Mateixes necessitats en atletes amb discapacitat auditiva i visual.
  • Necessitats a considerar en amputats, valorar les parts amputades i fer càlculs de metabolisme basal i despesa energètica total.
  • Consideracions importants en els atletes amb lesions de medul·la òssia sobretot en ingesta hídrica (problemes de termoregulació).
  • Necessitats energètiques menors en lesions de medul·la que els atletes no discapacitats.
  • Menor ingesta proteica que en els atletes no minusvàlids.
  • Aportar carbohidrats abans, durant i després de l’exercici en les proporcions adeqüades a la persona (6-8 g/kg de pes/dia).
  • Cal potenciar aquells elements de la dieta que els estudis han demostrat que estan en deficiència en aquests atletes: calci, zinc, vitamines C, E i D i fibra.
  • La dieta ha de ser rica en aliments que aportin alt contingut en antioxidants (carotens, vitamines A, C i E, complex B,  zinc) i altres nutrients antiinflamatoris com els àcids grassos omega 3.
  • Procurar fer una dieta molt variada i encaixada dins la temporalitat alimentària.
  • Controla adeqüadament el pes i la composició corporal de l’atleta durant la seva trajectòria esportiva.
 2013-04-15 09.09.20

Bibliografia

Knechtle B, Müller G, Knecht H. Optimal exercise intensities for fat metabolism in handbike cycling and cycling. SpinaI Cord. 2004; 42:564-57 2.

Haudum J. Dietary Recommendations for Athletes with Disabilities. Scan‘s Pulse. 2009,28(2)8-10

Broad E. Special needs: athletes with disabilities.ln: Burke L, Deakin V eds. Clinical Sports Nutrition. Sydney: McGraw-H i I l; 2006:7 39-7 54

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s