Pels camins dels matxos 2014: la crònica

1LOGO

La marxa de resistència Pels Camins dels Matxos, ha complert aquest diumenge la seva 13ª edició amb més de 600 participants inscrits a la prova i amb uns temps estratosfèrics de cursa.

Tal i com es va fer l’any passat, al voltant de la cursa es van organitzar diferents activitats paral·leles per tal d’ampliar l’ambient tot el cap de setmana i convertir Torelló en una gran festa tan per als participants de la cursa com per els seus acompanyants.

Les activitats van començar dissabte a la tarda, amb pluja, i amb la recollida de dorsals. Com a activitats paral·leles a les 18:00h de la tarda al Casal Parroquial va acollir la xerrada de Marc Vidal, professor de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVIC, sobre “Prevenció de Lesions del corredor de Muntanya” una xerrada de gran interès en el que es van anar desgranant una a una totes les lesions més típiques del corredor de muntanya, quins símptomes eren els característics i quin seria el tractament més adequat per a cadascuna d’ells.

2MARC_VIDAL

Acte seguit i va haver la presentació del projecte “Joana. Pels Camins dels Matxos”, un projecte que pretén explicar la característica esportiva, social i popular de la prova arrelada dins el territori i transmetre així el valor paisatgístic i natural del gran recorregut. Un documental protagonitzat en primera persona per l’atleta local Joana Roma, que participava per tercera vegada en la cursa. Aquest documental es vol presentar en el Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.

I es va tancar el programa, amb una ponent excepcional, la xerrada/audiovisual de l’ultra atleta Núria Picas i l’atleta local Clàudia Galícia.

La Núria Picas va explicar la seva trajectòria, quins han set els seus passos per finalment arribar a l’elit. Va comentar que no ha estat un camí fàcil ja que als 20 anys va patir un accident escalant on “em vaig destrossar el peu”, va patir una forta lesió a l’astràgal i no li van pronosticar una bona recuperació, tot i això avui encara sent ressent però aquí està, entrenant dur i lluitant per ser cada dia millor. Ella va centrar la seva ponència parlant sobre la importància :

Planificació: on va comentar que juntament amb el seu preparador físic és molt important a principi de temporada establir una cronologia de curses adequada, lògica i realista en base a les característiques de la prova i període de recuperació que es necessita. Com a resum ella es planteja una ultra al mes i màxim combinant-ho amb alguna marató.

Tipus d’entrenament: ella utilitza els entrenaments creuats en els que per no carregar tant n’hi fer tant impacte a les articulacions, ella s’entrena combinant el córrer, l’ski de fons i la bici.

Material tècnic: important comptar amb les màximes prestacions de calçat, roba tècnica i sempre tenir en compte que a la muntanya s’hi ha d’anar preparat.

Alimentació: ella està assessorada per un Dietista-Nutricionista. Durant els períodes de pre-competició va comentar que el seu menú està basat en la Dieta Mediterrània, no exclou cap grup d’aliment i no és vegetariana. I considera que el més important és seguir a ratlla els consells el dia de la cursa, ja que en les competicions de llarga distància una adequada hidratació i nutrició són una de les claus per arribar a acabar amb èxit la prova.

Dia de la cursa: El que si que va fer molta èmfasi va ser en la importància de que com a mínim cada hora de cursa necessita ingerir 30g HC i hidratar-se coherentment amb beguda isotònica i aigua. També comenta que a vegades tot i anar molt ben preparada i organitzada pel que fa a la logística alimentària, la teoria aplicada a la pràctica no és possible i acaba fent coses que no creia. També va comentar que alguna cursa per no haver-se hidratat correctament li va causar gairebé no poder acabar la prova.

Les seves premisses per acabar una ultra amb les màximes garanties són 3: “ritme adequat (sobretot reservar-se als primers km, ja que és on l’emoció i les ganes a vegades et porten a dur un ritme més elevat que no toca) i sang freda. Segon, energia suficient la importància d’alimentar-se ja des del minut 1 de la competició i tercera, una hidratació correcta abans, durant i després de la cursa.”

3PICAS

Competicions Esportives més rellevants: Va parlar de les diferents curses en les que ha participat iels territoris que li agrada més corre són: Catalunya, el País Basc i Itàlia.

La competició que per ella és més especial és la “Cavalls del Vent, és la de casa i on se sent més còmode i la que al 2011, la va conduir al màxim nivell.”. Zegama ,” per el contrast màgic del clima en que mai saps què et trobaràs i la gran massa d’aficionats que et posa la pell de gallina”. I una de les curses en què està gaudint molt és la Transvulcània “on hi ha els millors esportistes de la modalitat i on el 50% és el físic però l’altre 50% està en la ment”.

Però la cursa mare de totes, la “Champions” per ella és la Marathon del Mont Blanc 160 Km, en que allà la muntanya, els km, la son, el fred, les hores, …. tot… fa que hagis d’estar al 100% i tot és possible.

El seu màxim referent actual és l’americana Anna Frost, gran rival però per sobre de tot grans amigues i aquesta pinya que fan és el que més valora de l’esport.

Després d’aquesta agradable xerrada, la Clàudia Galícia, guanyadora de la Titan Desert’13 i guanyadora, juntament amb l’Anna Comet, de la Molina-Vallter Skimarathon on va presentar una projecció audiovisual de tots els reptes esportius aconseguits en la seva trajectòria.

I d’aquesta manera es tancava la sessió de tarda i ja s’emplaçava a tots els esportistes a les 6:30h del matí a la Plaça de la Sardana per donar el tret de sortida a la 13a edició de Pels Camins dels Matxos.

CRÒNICA DE LA CURSA PELS CAMINS DELS MATXOS.

La marxa de resistència Pel Camins dels Matxos complia ahir diumenge la seva 13a edició amb més de 582 atletes a la línia de sortida i que aquest any per primer cop debutava a la Lliga catalana de curses de resistència.

Cursa de gran duresa amb sortida i arribada a Torelló que presentava 4 variants d’itineraris (49 Km, 53,8 Km, 56,3 Km i 63 Km amb un desnivell acumulat de 4479 m a 6150m) en funció de les forces o condicionat per els horaris de tall els participants podien escollir al mateix dia de la cursa. Des de la Organització es donaven 15hores màximes per completar la marxa.

4_AVI

5_AVI

Tot i els pronòstics, cap dels favorits que tothom apuntava des d’un bon inici va superar Josep Cuadrat, atleta de la Seu d’Urgell, qui va acabar enduent-se la victòria del recorregut de 63 km, marcada en tot moment per una gran igualtat entre 4 corredors que ja des del primer moment van capitanejar la prova.

El torellonenc Gabriel Crosas era qui tirava del grup seguit del moianès Gerard Morales, de Cuadrat i del també torellonenc Ernest Ausiró. Amb aquest ordre van arribar a Bellmunt (primer cim dels tres de la cursa). El grup va seguir sense canvis fins al segon cim, Puigsacalm, duent en tot moment un frenètic ritme i marcant distància entre els seus perseguidors. I no va ser fins al retorn de Cabrera (tercer cim), quan el grup es va trencar i Cuadrat i Crosas van agafar el liderat. Tots dos eren possibles guanyadors però Crosas es ressentia del fort ritme i les dures rampes de Salgueda i deixava via lliure a Cuadrat que creuava la meta en solitari amb un temps de 6h i 25 minuts (només 7 minuts més que el rècord establert per Iker Karrera en l’edició anteior) amb tres minuts d’avantage sobre Morales, i sis sobre Ausiró i 16 sobre Gabriel Crosas i Xavi Padrós.

7_AVI

Cal destacar l’alt nivell de la prova perquè els nou primers classificats van completar la prova en menys de set hores. Una marca que fins ara només havia superat Maner Amor i Iker Karrera.

En categoria femenina la dominadora va ser una edició més Anna Macià, torellonenca, que va fer un temps de 8h i 40minuts deixant molt enrere la segona i tercera classificades. La forta calor va posar a prova els participants i les intenses pluges caigudes els dies anteriors van fer que el terreny estigués inestable, ple de fang i donés algun ensurt i més d’una caiguda a molts dels participants.

9_PODI_LLARGA

Pel que fa a l’itinerari curt, 49 km, el torellonenc Jordi Alsina va batre un espectacular rècord en completar el recorregut en solitari amb un magnífic temps de 04h.50min, rere seu Toni Vidal amb  05h i 41 min i en tercer lloc David Salomó amb 05h i 45 min.

En fèmines, la torellonenca Laura Bardolet va completar el recorregut amb un exitós temps de 06h 41 min seguida per Mireia Garcia  amb 07 i 16 min.i tancant el podi Judit Alcubierre amb 07h i 38min

11_JORDI_ALSINA

I aquesta ha set la crònica d’una cursa plena d’encant, de llargs quilòmetres amb patiment, patinades, molta calor, grans temps…. però tant per el més professional com per el més ameteur el més important ha set arribar a la meta i ser finisher.

I des d’aquí felicitar als Organitzadors de la cursa, perquè any rere any es superen. Fins l’any vinent.

Classificacions

Pels camins els Matxos (63Km) Masculina

Josep Cuadrat (AE Diedre) 6h i 25 min

Gerard Morales (Buff) 6h i 28 min

Ernest Ausiró (L’Esportiu) 6 h i 31min

Pel Camins dels Matxos (63Km) Femenina

Anna Macià (Club Atlètic Torelló )   8h i 40min.

Cristina Crusats (Centre Excursionista Torelló)   10h i 02min

Elena Sanchez (Centre Excursionista Torelló)   10h i 04 min.

Per veure les classificacions de tots els participants i tots els itineraris podeu consultar:

http://www.centreexcursionistatorello.com/matxos_14/classificacioweb.php?key=numero#

Per veure la galeria de fotos de tots els trams de la marxa, podeu consultar:

https://plus.google.com/photos/118269977358085677368/albums?banner=pwa

Neus ArimanyAutora del text.

D-N Neus Arimany.

Dietista-Nutricionista Especialitzada en Esport

www.fisiocorporal.com

www.psigma.cat 

Integrant i fundadora d’ADNEEC.

2 pensaments sobre “Pels camins dels matxos 2014: la crònica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s