El passat dimecres dia 18 de febrer, a les 19:00 va tenir lloc a la sala d’actes del Reial Club Nàutic de Tarragona una xerrada organitzada per la secció de rem sobre nutrició i esport, sota el nom Aspectes Nutricionals en el Rem. Va tenir una durada aproximada d’una hora, i es van tractar diversos aspectes que voldria recalcar tot seguit.
La intervenció va començar amb una breu introducció sobre la importància d’alimentar-se correctament per tal de poder obtenir els nutrients necessaris per al dia a dia de l’esportista per, seguidament, recordar els grups d’aliments existents i les freqüències de consum més adients, posant èmfasi en que no disten tant dels patrons recomanats per a la població general.
Posteriorment, vam entrar en la part més important de la xerrada, on vàrem definir i exposar les fases que comprenen una temporada des de la vessant dietètica-nutricional per donar a entendre als assistents la importància que te l’alimentació durant tota la temporada.
Un altre aspecte que vam considerar important, va ser parlar sobre els diferents requeriments de nutrients, la seva relació amb el rendiment i les principals fonts alimentaries per obtenir-los, i com no, del moment idoni de la seva ingesta o #TimingNutricional.
També vaig trobar rellevant recordar la relació entre #deshidratació i #rendiment i quines son les estratègies que calen dur a terme per rendir correctament tant en entrenament com en competició.
Finalment a la xerrada es va parlar sobre les #AjudesErgogèniques. Vaig comentar la opinió de la comunitat científica al respecte, de la importància d’assessorar-se correctament per un professional de la nutrició i anar amb molt de compte a on és compren per evitar consumir substàncies il·legals i posar en perill la salut.
Val a dir, que va generar una gran expectació i els assistents van estar molt atents, prova d’això van ser les diverses preguntes que van formular al finalitzar l’exposició.
Molt agraït alClub, a la Seccióde Rem i, especialment al Borja. Un plaer!
Bibliografia:
- FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE REMO: REGLAMENTO CONTROL DE DOPAJE: http://federemo.org/wp-content/uploads/2014/04/3-REGLAMENTO-CONTROL-DE-DOPAJE.pdf
- AEPSAD: AGENCIA ESPAÑOLA DE PROTECCIÓN DE LA SALUD EN EL DEPORTE: http://www.aepsad.gob.es/aepsad/control-dopaje/sustancias-y-metodos-prohibidos.html
- VARIABLES ANTROPOMÉTRICAS DE LA POBLACIÓN DEPORTISTA ESPAÑOLA: http://www.munideporte.com/imagenes/documentacion/ficheros/029C0791.pdf
- CONSENSO SOBRE BEBIDAS PARA EL DEPORTISTA. COMPOSICIÓN Y PAUTAS DE REPOSICIÓN DE LÍQUIDOS DOCUMENTO DE CONSENSO DE LA FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE MEDICINA DEL DEPORTE: http://femede.es/documentos/Consenso%20hidratacion.pdf
- Aritz Urdampilleta. Valoración fisiológica y bioquímica del deportista de resistència: http://www.efdeportes.com/efd181/valoracion-del-deportista-de-resistencia.htm
- José M. González Aramendi. Remo olímpico y remo tradicional: aspectos biomecánicos, fisiológicos y nutricionales. http://femede.es/documentos/rev02_159.pdf
- Aritz Urdampilleta. Análisis de los requerimientos fisiológicos y características de las competiciones de remo olímpico. http://www.efdeportes.com/efd149/requerimientos-fisiologicos-de-remo-olimpico.htm
- Victor Manuel Rodriguez Rivera, Aritz Urdampilleta Otegui. Libro: Nutrición y Dietética para la actividad física y el deporte.
Autor: