Lewis Pugh aconsegueix nedar a l’Antàrtida

El nedador de resistència Lewis Pugh va proposar-se un projecte que semblava inhumà: Five Swims for 1 Reason. Nedar en els 5 mars que estan amb més perill mediambiental del món, i el darrer el va aconseguir fa uns dies, el Mar de Ross, a l’Antàrtida.

L’home i el seu destí

Després de dures esperes, en el mateix lloc on Sir Ernest Shackelton havia iniciat la seva expedició el 1907 cap al Pol Sud, el dijous 26 de febrer va inciar la travessa en aigües obertes més arriscada, va nedar uns 500 metres voltat de gegants icebergs i plaques de gel esmolades com ganivets, una epopeia a la ma de pocs. L’aigua estava a -1,7ºC i la temperatura exterior a -36ºC i per si no fos poc també bufava el vent, que provocava un molest onatge. Qualsevol cosa es queda congelada en aquestes condicions, però sembla ser que aquest èsser indomable que és Lewis Pugh no hi ha aigua freda ni gelada que pugui congelar-lo.

B_G1kp4XAAAoSWF.jpg-large

Fotografia: extreta del twitter de Lewis Pugh @LewisPugh 

Com sempre la travessa la va fer amb un banyador slip Speedo, un gorro de làtex i unes ulleres de nedar. De ben segur que ha estat la travessa més complexa, ell mateix afirma que “mai havia sentit tant dolor”. Van ser 10 minuts de braçades solidàries per a la preservació del Mar de Ross. Extraordinari!

En un mar que es queda gelat per les baixes temperatures un dels problemes va ser el gel esmolat que flotava al voltant. Aquest era el segon intent, en el primer va abandonar perquè el perseguía un lleó marí, a la Illa de Campbell. Ell mateix va afirmar “no es pot negociar amb els lleons marins”. Molt semblant al què va experimentar al Pol Nord amb els ossos polars, el depredador estrella en aquelles latituds.

Un metabolisme únic

Els cos de Lewis augmenta de temperatura fins a 38,5ºC quan intueix que  va a submergir-se en aigües molt fredes. Dins l’aigua el seu cos baixa 1ºC cada 10 minuts. Per aconseguir aquesta aclimatació extrema és assessorat per un grup de científics experts. Un d’aquests és en Tim Noakes, del Departament de Ciències de la Universitat de Sudàfrica. El Dr Noakes afirma que “té una capacitat única per adaptar el seu cos a condicions adverses …; és increïble que pugui introduir el cap sota l’aigua a 0ºC i nedar com si tal cosa”.

Per aconseguir aquestes fites porta un exhaustiu entrenament, milimetrat i seguit pel Dr Noakes. En un laboratori de Ciutat del Cap (Sudàfrica) han construit una piscina especial amb una tonelada i mitja de gel on entrena. També entrena fent travessies al mar, aixecament de peses, kayac i curses a peu.

real-thinking-02

Fotografia: Tim Noakes, científic esportiu. Foto de http://www.realmealrevolution.com 

Després de la travessa en aigües congelades necessita una dutxa d’aigua calenta per recuperar-se. Extraordinari Lewis Pugh, un atleta solidari amb un repte únic: conscienciar al planeta de la importància del mediambient i de la destrucció que l’home fa dels mars i oceans.

Vídeo promocional

Lewis Pugh ens deixa un gran llegat en vida, una defensa honesta i humil, personal i única del medi ambient i de les zones del planeta més amenaçades. Aquest és avui el seu missatge:

Captura de pantalla 2015-03-05 19.38.48

 Autors:

Equip ADNEEC

adneec_logo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s