Què és la Llei de transparència i en què afecta a la professió del Dietista – Nutricionista i al seu òrgan col·legial?

transparencia-250x150

Després de la Llei de Serveis Professionals des del Govern ara s’està desenvolupant la Llei dita de transparència, que afectarà els col·legis professionals com a corporacions de dret públic que són. Aquesta és la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, una Llei feta per donar transparència a les entitats públiques i afectar el Col·legi de Dietistes – Nutricionistes de la mateixa manera que a la resta de col·legis professionals, a nivell d’aplicabilitat de la norma.

La Proposició de llei de transparència és una de les eines que el Govern considera més importants i que han de servir perquè la ciutadania pugui ser partícip, amb ple coneixement de causa, de la gestió dels afers públics. Això afecta els col·legis professionals d’una manera notable, els quals hauran de donar encara més accés a la gestió que fan en el seu dia a dia.

La Proposició de llei de transparència i segons el mateix document publicat al Parlament, pretén obrir aquest espai de coneixement modificant substancialment una inèrcia que durant molts anys ha redundat sovint en benefici del desconeixement i fins i tot d’una certa opacitat en la gestió pública.

Des de la Intercol·legial es considera la plena aplicabilitat de la Llei als col·legis professionals pel que fa a la funció pública i com a acord pràctic i atesa la preocupació que això va generar als assessors jurídics dels col·legis per les fortes implicacions i complicacions que comporta donar compliment exhaustiu a aquesta norma s’ha constituït un grup de treball dins de la taula lletrada de la Intercol·legial catalana. Aquesta vol estudiar amb profunditat com caldria aplicar aquesta norma als col·legis professionals.

La pròpia norma preveu que l’Administració de la Generalitat de Catalunya ha de prestar assessorament jurídic i tecnològic a les entitats per les quals la Llei estableix una sèrie d’obligacions en matèria de transparència. Segons el representant de la taula lletrada caldrà mantenir una fluïda comunicació amb l’administració de la Generalitat per intentar fer una guia, en la línia del què es va fer amb l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Una línia consensuada que pogués servir d’orientació per a l’aplicació pràctica de la Llei de transparència.

Una de les peculiaritats de la Llei de transparència és que vol facilitar informació de forma accessible i caldrà que l’Administració de la Generalitat doni informació tecnològica sobre com aplicar-ho a efectes pràctics i fàcils.

La transparència és important i l’accés a la informació vital per a tots els professionals que pengen del col·legi però també per a la resta de ciutadans. Caldrà veure si el Govern ho fa fàcil o difícil.

Més informació aquí.

 Autor: 

Sr. Jordi Sarola Gassiot

Director Tècnic i Dietista – Nutricionista del Centre de Nutrició i Dietètica Fontanella (CeNDieF), Barcelona http://www.cendief.es

Vicepresident del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT), Barcelona. http://www.codinucat.cat

Comissió d’Intrusisme del CODINUCAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s